neděle 4. listopadu 2018

Rozhledna a lesopark u Jakuba

Druhou sobotu v září jsme se s mamkou rozhodli, že vezmeme cácorku na výlet. Rozhlednu už jsem měla v plánu jako zastávku na odpočinek po cestě z dovolené, ale nakonec z toho sešlo a tak zůstala na seznamu míst, které bych ještě letos chtěla navštívit.

A tak jsme jednu sobotu sedli do auta a vyjeli jsme k Jakubovi na rozhlednu a do lesoparku.
Rozhledna je dřevěná, vysoká cca 40 metrů, nachází se u Valtínova v okrese Jindřichův Hradec. Je z ní nádherný výhled na krásnou Českou Kanadu, na pár vesniček/měst jako je Valtínov, Dačice nebo Český Rudolec a za krásného počasí i Schneeberg v Rakouských alpách.
























Musím si přiznat, že jsem měla z cesty trošku bobky, protože jsem jela sama bez mé drahé polovičky a ještě jsem si zapla waze, v domnění, že určitě dobře dojedeme a nikde nemůžeme zabloudit. Spolehlivá aplikace - navigace, říkali.


"Dojedeme dobře, vždyť jsme kolem toho jeli po cestě z dovolený, to si pamatuju." 
 Cesta tam byla opravdu super, jelo se krásně, nikde žádné kolony. Jela jsem přes vesnice, takže žádný velký nával. Po cestě jen jeden semafor a ke konci cesty menší uzavírka. A přesně tady nastal menší zádrhel. Kdybych nedala na navigaci a jela podle své intuice, dojeli by jsme krásně na parkoviště a vyšli by jsme si menší kopec a byli bychom na rozhledně tak, jako ostatní.
"Navigace to s námi myslela dobře, aby jsme se moc nenachodili.."
Navigace mě nakonec pěkně špatně navigovala přes Horní Radíkov přes silnici, která nikam nevedla a na kterou se napojovala nějaká polní cesta. Jelikož mi ale chytrá aplikace ukazovala, že po 1km by jsme měli být na místě, nechtělo se mi už otáčet a hledat jinou cestu, po které by se dalo logicky zajet na místo a upřímně už jsem si přesně nevybavovala, kudy že jsme to jeli, když jsme jeli z dovolené.
A tak jsme jeli snad nejhustším lesem, jaký jsem kdy viděla, až jsme dojeli konečně na místo.


Už když jsme dojeli nám bylo divné, že tam nikdo neparkoval, ale i přes to jsme nechali auto kousek od vstupu na takovém malém "paloučku" ve stínu pod stromama.
Maximálně nám dá někdo pokutu - žádnou jsme naštěstí nedostaly.
Takže pokud by Vás navigace táhla tudy, kudy nás, stačí projet lesem kolem rozhledny pořád dolů a po pravé straně najdete parkoviště.

Tohle místo je opravdu baby-friendly na 100%. Kromě krásné rozhledny tu najdete i dětské hřiště - trampolínu, lezeckou stěnu, dřevěný domeček s prolézačkami a skluzavkami, pískoviště, zábavný a hlavně naučný lesopark a naučné stezky.
Trampolínu jsme využili na dobrých 10 minut po té, co jsme slezly z rozhledny dolů, aby se malá trošku vyřádila a spala nám po cestě domů. Za hřiště se vůbec nic neplatí !!



Na pokladně jsme zaplatili opět příjemné vstupné 50,- za 1 dospělého (30,-  bylo za dítě). Malé děti za vstup neplatí. A pro toho, kdo sbírá turistické známky jako my, na pokladně najde hned dvě - Rozhlednu a kromě ní také známku žulového balvanu "Ďáblova prdel", který se nachází na jedné z naučných stezek v okolí rozhledny.
Navíc tady můžete koupit různá trička s potiskem rozhledny jak pro dospělé, tak i pro prcky, něco málo na občerstvení a spoustu dalšího.


Výhledy z rozhledny byli opravdu nádherné !!


Po rozhledně jsme se vydali do lesoparku, který je hned pod rozhlednou. Najdete tam všechno možné - další hřiště se skluzavkou a prolézačkami, pískoviště, lanovku, poznávací les, bikepark, WC a nádherné dřevořezby pohádkových postav, různých lesních plodů a zvířat a spoustu dalšího..




Myslím, že jsme tady nebyli naposled. Že se sem určitě vrátíme ještě na jaře příští rok alespoň na ty naučné stezky ♥ Protože ty vypadaly opravdu lákavě, akorát nám už na ně nezbyl bohužel čas.



Žádné komentáře:

Okomentovat